In deze handleiding vind je een toelichting op de indeling en het gebruik van het Kompas Volksgezondheid Noord- en Oost-Gelderland (verder aangeduid als ‘Kompas’).
Voor wie is deze website bedoeld?
De website is speciaal gemaakt voor professionals op het gebied van de publieke gezondheidszorg in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Dit zijn bijvoorbeeld beleidsmedewerkers of -uitvoerders van de 22 gemeenten, zorginstellingen of ketenpartners in de regio. Verder kunnen ook studenten, docenten, medewerkers van kennisinstituten of journalisten gebruik maken van de informatie op deze website. En daarnaast ieder ander die geïnteresseerd is.
Het onderwerp waarover ik iets wil weten staat er niet bij.
Bij publicaties vind je per gemeente en per (sub)regio van elke gezondheidsmonitor tabellenboeken met cijfers voor alle onderwerpen. Daarnaast biedt de databank de mogelijkheid om data van meer beschikbare jaren en uitsplitsingen te zien ten opzichte van het dashboard.
Kan ik de informatie van het Kompas overnemen?
Data en informatie van het Kompas zijn openbaar toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Overname van deze data of gedeelten daarvan is toegestaan, mits de bron wordt vermeld.
Waar komt de informatie van het Kompas vandaan?
Data op het Kompas komen uit verschillende bronnen. De meeste data komen uit eigen onderzoeken, zoals de Gezondheidsmonitors en de registratie van Jeugdgezondheid. Ook komt een deel van de data uit landelijke bronnen, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per onderwerp is te vinden wat de bron van de data is.
Hoe werkt het Kompas?
Het Kompas bestaat uit drie delen: het dashboard, publicaties en de databank.
Dashboard
Het dashboard is ingedeeld in thema’s met daaronder subthema’s. Per subthema worden de gegevens per doelgroep weergegeven: kinderen (0 t/m 11 jaar), middelbare scholieren (2e en 4e klas), jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) en 18-plussers. Per doelgroep worden maximaal twee indicatoren van het betreffende subthema uitgewerkt conform onderstaande opbouw:
Kaartje met prevalenties van alle gemeenten;
Prevalentie gemeente met prevalentie referentiegebied;
Trend voor gemeente met trend referentiegebied;
Prevalentie subregio gemeente uitgesplitst naar gender, leeftijd en klas / Sociaal Economische Positie (SEP) met deze uitsplitsingen van referentiegebied Noord- en Oost-Gelderland
Trend voor gemeente uitgesplitst naar klas / SEP
Aanvullend staan er soms één of twee figuren met extra gegevens behorend bij het betreffende subthema en de doelgroep.
Onderaan de pagina staan suggesties om aan de slag te gaan met het (sub)thema en links naar meer informatie.
Bovenaan het dashboard kun je instellen voor welk gebied of welke gemeente je data wilt zien en met welk gebied je deze data wilt vergelijken. Sommige data zijn niet op elk gebiedsniveau aanwezig. Dit komt doordat er te weinig of geen respondenten zijn om betrouwbare percentages weer te geven.
Publicaties
Onder publicaties vind je infographics, factsheets en tabellenboeken van onze onderzoeken, zoals de gezondheidsmonitors, panelonderzoeken en themaonderzoeken.
Databank
In de databank vind je gegevens van de indicatoren op het dashboard. Je kunt hier gegevens zien van de beschikbare jaren, gebiedsniveaus en uitsplitsingen naar gender, leeftijd en klas / SEP per doelgroep. Je kunt gegevens combineren via het menu aan de linkerkant.
Hoe kan ik mijn omgeving vergelijken met een ander gebied?
Bovenaan het dashboard kun je verschillende gebiedsniveaus selecteren. Het dashboard vult dan automatisch de grafieken en diagrammen met data uit dat gebied. In sommige grafieken is ook een vergelijkingsgebied mogelijk. Met de knop rechts naast 'vergelijken met' kun je aangeven met welk gebied je het eerste gebied wilt vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld Noord- en Oost-Gelderland zijn, maar ook met een andere gemeente of met Nederland. De figuren met uitsplitsing naar gender, leeftijd en klas / SEP kun je alleen vergelijken met Noord- en Oost-Gelderland.
Sommige data zijn niet beschikbaar op elk gebiedsniveau. Er staat daarom vooraf ingesteld welke gebieden je kunt aanklikken.
Kan ik de data van het dashboard en de databank downloaden?
De data van het dashboard of de database kunnen gedownload worden. Op het dashboard kan dit door bij grafieken rechts op het pijltje naar beneden te klikken. Deze data kun je als PNG, Excel of SVG downloaden.
Voor een hele pagina van het dashboard klik je op het pijltje achter het onderwerp bovenaan de pagina.
In de database kun je na aanklikken van de juiste data linksboven op het pijltje naar beneden klikken. Hier kun je afbeeldingen in verschillende typen en grootte of andere bestandstypes (zoals Excel of PDF) downloaden.
Nog vragen?
Vul dan ons contactformulier in.